вівторок, 16 лютого 2016 р.

Тему уроку

«Данте Аліг`єрі."Божественна комедія». Композиція і сюжет

- дати загальні відомості про Італію;
- ознайомити учнів із життєвим і творчим шляхом італійського мислителя і поета Данте;
-розпочати роботу знад аналізом поеми «Божественна комедія»;
-засвоїти поняття «поема», «терцина»;
-розвивати навички конспектування, зв`язного мовлення,логічного мислення;
-виховувати інтерес до культурної спадщини людства.

Тип уроку

вивчення нового матеріалу

Обладнання уроку

підручник, презентація, зошити, портрет Данте, дидактичний матеріал, літературознавчий словник

Дидактичні та методичні матеріали

підручник, анкета митця, картки, літературний диктант.
Хід уроку
 
Тінь Данте з профілем орлиним
                                                                           Співає про Нове Життя. 
О.Блок

                                                                                       


І. Організаційний етап
ІІ. Акталізація опорних знань
- Перш ніж перейти до вивчення нової теми, давайте з вами повторимо уже вивчений матеріал З теми "Героїчний  епос Середньовіччя"
1.Як у Франції називали героїчні поеми ?  (жести)
2.Як називалися виконавці французького героїчного епосу?             (Жонглери)
3.У якому столітті героїчний епос набув класичної форми ?                                                                                                                              ( ХІІ – на поч. ХІV ст.)
4.Який історичний факт покладений в основу «Пісні про Роланда» ?                              (похід Карла в Іспанію)
5.Визначіть провідну тему «Пісні про Роланда» ( боротьба проти іноземців)
6.Чому автор називає війну, яку веде Карл, священною? (захищає весь християнський світ від іновірців)
7.Що потрібно було зробити Роланду, щоб покликати на допомогу ?    (засурмити в ріг)
8.Імя меча Роланда             (Дюрендаль)
9. Хто став зрадником  у  творі ?             (Ганелон)
   10.Чому, помираючи, Роланд ліг обличчям до «країни               маврів ?  (щоб і після смерті не бути переможеним)
11.Про кого ці слова :                       
…побачив наступ вражий,відчув він силу, гордість і відвагу…                   (Роланда)
12.Назвіть зразок середньовічного героїчного епосу українського народу                    («Слово про похід Ігорів»)
Підготовка до сприйняття навчальної теми.
Є імена, котрі неможливо обминути, вивчаючи світову літературу. До таких імен, які заслужили визнання всіх народів і часів, які стоять на вершині мистецтва слова і про які говорять лише гіперболами – величний, неповторний, осяйний, геній – належить ім’я поета, якого Дж. Боккаччо назвав «дарованим Божою милістю». Це про нього шепотіли мешканці міста, що він бачив Люцифера, спускався у пекло і повернувся, тому що його обличчя здавалося присипаним попелом із пекла. А про себе він міг би сказати лише одне: «…і плакала Любов у серці в мене…», тому що завжди зберігає вірність двом музам: коханій та Італії, про єдність якої мріяв протягом усього життя.
3. 0голошення теми і мети
З давніх-давен існує одна дивовижна легенда . Якось глибокої ночі,коли навколо панувала тиша,у браму одного монастиря гучно постукав блідий, змучений подорожній. Брязкіт заліза пролунав у гарячому повітрі. Воротар запитав хто стукає і що йому треба. На що незнайомий відповів коротко і глухо: «Миру!». Виявляється цим подорожнім був Данте. Не тільки для себе він хотів миру і спокою, а й для батьківщини,що терзалася безкінечними чварами, війнами й міжусобицями.
Виступ підготовленого учня. Італія кінця епохи Середньовіччя та початку Відродження
Учень: Принципове значення для розуміння особливостей та історичного місця італійського Відродження має проблема співвідношення цієї доби з античною й середньовічною культурами. «Шлях до античності» вимагав від митців Відродження критичного переосмислення Середньовіччя, оскільки у цю добу розуміння й використання античної класики було досить обмеженим. У період Раннього Відродження італійські майстри інтуїтивно зверталися до античних попередників. У добу Відродження антична спадщина осмислювалася критично. В античності вбачали не стільки зразок для наслідування, скільки певний еталон культурного розвитку, на який слід орієнтуватися у створенні власної культури. Зміст творчості митців Відродження залежав від умов, що склалися в Італії з кінця XIII — початку XIV ст. і розвинулися у XV — на початку XVII ст. Так, наприклад, гуманістична латина, яка спочатку мала наслідувати класичну мову давнини, мову Вергілія й Цицерона, фактично розвивалася як самостійне явище, маючи на собі відбиток народної мови. У той же час без античних впливів Відродження не можна уявити.
2.3.Робота з портретом поета та епіграфом.
Учитель:
- Яким художник зобразив поета?
- Яку примітну рису зовнішності Данте відзначив російський поет О.Блок?(орлиний профіль)
2.4. Повідомлення підготовленого учня про життєвий та творчий шлях Данте (під час розповіді використовується презентація)або віртуальна енциклопедія
Данте Аліг'єрі народився у Флоренції в 1265 році. Деякі дослідники стверджують, що він з'явився на світ у середині травня, проте, мабуть, більш точним числом народження є 1 червня. Аліг'єрі Аліг'єрі, батько Данте, найімовірніше мав юридичну освіту і за місцевими мірками був не надто небагатим людиною, хоча і володів кількома будинками і ділянками землі. Не гребував він і давати гроші в ріст - просто сказати, займався лихварством. Мати Данте, Ізабелла, померла, коли хлопчикові виповнилося два роки. Незабаром Аліг'єрі одружився вдруге - його обраницею стала Лаппа ді Кьяріссімо Кьялуффі, і у них народилися дочка і син - Гаетана і Франческо.
Ще в дитинстві Данте почалася його знаменита історія кохання до Беатріче. У дев'ять років хлопчик побачив восьмирічну Беатріче і зробив її для себе мрією на все життя. Пізніше історики встановлять, що Беатріче для Данте асоціювалася цифрою "дев'ять", і саме цією цифрою поет шифрував свої почуття. Проте Данте так ніколи і не показав Беатріче, що закоханий у неї. Як оповідає сам поет у своїй автобіографічній повісті «Нове життя», його любов палала незгасним вогнищем, хоча і харчувалася тільки випадковими і рідкісними зустрічами. Боккаччо, друг племінника Данте, писав, що Беатріче, дочка шановного і багатого громадянина Флоренції Фолько Портінарі, вийшла заміж за флорентійського банкіра Сімоне де Барді і померла у віці двадцяти чотирьох років, влітку 1290. Цей день став найсумнішим в житті Данте.
У 1283 році батько Данте помер, і вісімнадцятирічний юнак став головою сім'ї. Спадщина, яку Аліг'єрі залишив своїм дітям, було досить скромним - невеличкий маєток і будинок під Флоренцією. Перші скромні поетичні досліди Данте до сучасності не дійшли. Вважається фактом, що майбутній поет задумав свою автобіографічну книгу «нове життя» ще в юності, але закінчив і опублікував її вже після смерті тієї, кому вона була присвячена. Кілька років Данте прожив у місті Ареццо , розташованому неподалік від Флоренції. На той момент в Ареццо зібралося безліч вигнанців-гібелінів з Флоренції. Вони будували різні плани з військового вторгнення до рідного міста з метою захоплення влади і покарання своїх кривдників. Правда, спроба залучити Данте Аліг'єрі в ці плани закінчилася нічим. Дуже скоро він зрозумів, що всі гасла гібелінів нехай і привабливі, але є всього лише політичними авантюрами, нездійсненними і марними. Данте порвав з гібелінів всякі відносини і, за його словами, «перетворився в партію для самого себе». Поет виїхав до Верони, але вступив там у конфлікт з місцевою владою і був змушений мандрувати по Італії. Брешія, Тревізо, Болонья, Падуя - у всіх цих містах Данте побував, але не знайшов постійного притулку ...Великий італійський поет Данте Аліг'єрі помер вночі 14 вересня 1321. Його тіло було поміщено в мармуровий саркофаг у Сан П'єр Маджоре, церкви, згодом перейменованої в церкву Святого Франциска. Перед похороном голову поета увінчали лавровим вінком, таким чином дати йому почесті, не отримані за життя. (Учні працюють письмово з додатком 2 «Анкета митця».)
2.5. Коментар підготовленого учня. Загальна характеристика поеми «Божественна комедія» (заповнюється паспорт твору)
Особливості «Божественної комедії» 
1. Історія написання. Поему «Комедія» Данте писав 14 років, розпочав писати в 1290 році, переробив у 1313 році, а закінчив 1321 року. Твір написаний на тосканському діалекті. словникова робота
2. Назва твору.  Данте назвав свою поему «комедією» за усталеними середньовічними канонами: так називали тоді твори, які починалися сумно (пекло), а закінчувалися щасливо (рай), а стиль не «високий», а «середній».
Згодом перший біограф Данте Джованні Боккаччо дав назву «Божественна комедія» "Divina Commedia". Слово «божественна» означає і високу оцінку твору, і те, що  «твір про Бога та його оточення». Під такою назвою — «Божественна комедія» — твір був опублікований у 1555 р. у Венеції.
3. Мова комедії — народна, «vulgare». Твір написаний італійською мовою, народною «vulgare»,  бо вона призначалася широкому загалу читачів, що могли й не володіти латиною
4.Жанр. Ліро-епічна поема, в якій розповідь про зовнішні події переплітається з ліричними та філософськими роздумами автора. Написана у жанрі християнського видіння, вона водночас продовжує лінію античної літератури (в Аїді вже «побували» Одіссей і Еней).
Данте Аліг'єрі "Божественна комедія" (1307-1321, 14 років)
Данте
"Комедія"

=====
Боккаччо
"Божественна"
похмурий початок

досконала
твір про Бога та його оточення
щасливий кінець

прекрасна
"середній стиль"

неперевершена
5. Тема «Божественної комедії» -- зображення уявної мандрівки поета у потойбічний світ. Супутником Данте виступає римський поет Вергілій, пізніше Данте супроводжує Беатріче, що уособлює милість Божу.
6.Ідея -- відвернути людину від гріха і навести її до праведного життя. Врятувати людей від ганебного стану й привести їх до щастя». Письменник мріяв про духовне спасіння людини й усього світу. Мета поеми — звільнити людей від стану гріховності й привести на шлях блаженства, тобто висловлена морально-релігійна думка про звільнення від гріха як шлях до щастя
7. Особливості   сюжету.  Основний сюжет твору складає подорож героя загробним світом. Поет уві сні (протягом Великоднього тижня 1300 року) мандрує по загробному християнському світу. Данте розповідає, що в середині життєвого шляху, тобто в 35 років, він заблукав у життєвому лісі. У супроводі Вергілія поет спочатку потрапляє до Пекла, потім - до Чистилища.  до Раю його веде тінь Беатріче. У поемі автор спостерігає страждання грішників, вислуховує їхні пристрасні оповіді і розмовляє з ними («Пекло», «Чистилище»). В мандрівці по раю Данте змальовує блаженство праведників та красу Царства Небесного, яке постає перед ним у сліпучих променях божественного світла
8. Композиція. «Божественна комедія» поділена на три частини: Пекло , Чистилище, Рай. А кожна частина — на 33 пісні. Всього в поемі 100 пісень:
1 (вступ) + 33 («Пекло») + 33 («Чистилище») + 33 («Рай»). 
Як математик Данте вичислив просторові параметри:
а) у «Пеклі» — 9 кіл;   б) у «Чистилищі» — 2 передчистилища і 7 сходинок гори; в) у «Раю» — 9-небесних сфер. 
9. Поема написана трирядковими строфамитерцинами.
Терцина (іт. terzina, від terra rima — третя рима) — строфа з трьох рядків
п’ятистопного ямба, в якій середній рядок римується з крайніми (першим і третім) у наступній строфі, завершуючись окремим рядком, римованим з другим рядком попередньої строфи. Схема: аба бвв вгв гдг і т. д.
2.6. Словникова робота.  знайдіть у літературознавчому словнику визначення  терцина.
2.7. Продовження коментаря.Алегорична цифра «3».
Алегорична цифра «3», втілює божественну триєдність,є відомим задумом поета. Навколо цього числа,у деяких випадках помножено на «3»,зводиться будова поеми. В кожній її частині міститься 33 пісні, а всього їх 100,тому що в творі є ще й вступ. А також:
·                                       "3" частини поеми
·                                       "3"кольори вбрання Беатріче
·                                       "3"пащі царя Люцифера
·                                       Кожна сфера має по 9 кіл (*3)
·                                       33 пісні в кожній частині (99+1)
·                                       "3" божественна триєдність тощо.
3. Закріплення вивченого матеріалу.
3.1. Бліц- опитування(учні усно відповідають на запитання вчителя).
- Назвіть найвідоміші твори Данте.
- Чому поета вигнали з Флоренції?
- Яка композиція поеми?
- Яким розміром написаний твір?
- Як можна розтлумачити назву твору? Хто так назвав поему і чому?
3.2. Самодіагностика учнів . (Додаток 3. Літературний диктант).
3.3. Оцінювання учнів.
4. Домашне завдання.
1. Прочитати першу частину поеми «Пекло».
2. Скласти план до 1 частини.


Немає коментарів:

Дописати коментар